Evenementen in Amsterdam

Wandelingen amsterdam De Jordaan Red Light District Naatje van de Dam Amsterdamse smartlappen Grachtengordel Contact met Mokum Evenementen

Naatje van de Dam

Naatje van de Dam of Naatje op de Dam was tot 1914 het Nationaal monument op de Dam in Amsterdam. De officiële naam was uiteraard niet 'Naatje' maar De Eendracht. Het stond tegenover het Paleis op de Dam, het vroegere stadhuis van Amsterdam.

De Eendracht stond voor de saamhorigheid onder de Nederlandse strijders tijdens de veldslag met de Naatje van de DamBelgen aan het begin van de 19e eeuw. Het wonderlijke was wel dat de maker van dit gedenkteken, dat in 1856 klaar was, gemaakt is door een Belg!

Naatje!?

Als Amsterdammers iets waardeloos of slecht vinden zeggen ze 'het is naatje'. Volgens velen is dat de reden waarom De Eendracht in de volksmond werd omgedoopt tot 'Naatje'. Er zijn twee redenen waarom men De Eendracht echt 'naatje' vonden.
Het beeld was gemaakt door een Belg terwijl het juist een gedenkteken was voor hen die gestreden hadden tegen de Belgen. Een tweede lezing is dat het beeld zo slecht onderhouden werd dat het in verval raakte en het volgens velen een vervuiling van De Dam was.
In 1914 verdween Naatje van De Dam, er zijn geen restanten meer van, voor zover bekend.


Evenementen en uitjes in Amsterdam

Mokum Evenementen de leukste uitjes voor particulier en bedrijf