Evenementen in Amsterdam

Wandelingen amsterdam De Jordaan Red Light District Naatje van de Dam Amsterdamse smartlappen Grachtengordel Contact met Mokum Evenementen

De Jordaan

Veel bezongen en vaak verguisd. De Amsterdamse volkswijk nummer een: De Jordaan. Er wordt veel geklaagd in De Jordaan dat De Jordaan niet meer zo zou zijn als vroeger maar de meesten vinden juist dat de Jordaan mooier en gezelliger is dan ooit.
Ontegenzeggelijk is de Jordaan veranderd doordat yuppen de buurt betrokken maar door de jaren heen zijn er toch ook weer echte Jordanezen bij gekomen. Als je over de markten loopt hoor je nog Jordanees praten, het 'plat Amsterdam' is van alle tijden.

Aan het begin van de 17e eeuw heeft Amsterdam al een enorme aantrekkingskracht op Plattegrond De Jordaanbuitenlanders zoals Vlamingen en Spanjaarden die zich met name in de arme wijk de Jordaan vestigden, net buiten de grachtengordel.
Want de Jordaan begint eigenlijk pas als de Prinsengracht ophoudt. Hierdoor staat zelfs de Westertoren niet in de Jordaan!

Oorsprong naam Jordaan

Kleine ondernemers uit Frankrijk komen naar de Jordaan, waaronder veel joden die op de vlucht zijn voor de Spanjaarden. Het zijn deze Fransen die de naamgevers zijn. Jordaan zou van Jardin (Frans voor tuin) komen of van Jordanne, een riviertje in Frankrijk waar veel immigranten vandaan kwamen en de Prinsengracht zo noemden.
Dit laatste is zeer aannemelijk want er is een Frans gedicht uit de zeventiende eeuw waarin het water dat later de Prinsengracht zou gaan heten wordt gezongen. De naam: Jordanne.

Achterbuurt

Oorspronkelijk was de Jordaan veengrond achter de grachtengordel waar bedrijfjes gevestigd waren die binnen de grachtengordel niet gedoogd werden.
Dit trok arme mensen aan waardoor er weer een aantrekkigskracht ontstond op minder bedeelden uit andere landen die veelal een beroep hadden dat met je handen werd uitgeoefend en waar veel behoefte aan was bij de gegoede burgerij.

Jordanezen zijn van oorspong opstandig. Al rond 1900 waren er velle protesten tegen plannen van de gemeente om van de Jordaan een nieuwbouwwijk te maken. De afloop is bekend. De Jordaan bestaat nog steeds en is uitgegroeid tot een van de bekendste wijken van Nederland.


Evenementen en uitjes in Amsterdam

Mokum Evenementen de leukste uitjes voor particulier en bedrijf