Evenementen in Amsterdam

Wandelingen amsterdam De Jordaan Red Light District Naatje van de Dam Amsterdamse smartlappen Grachtengordel Contact met Mokum Evenementen

Grachtengordel Amsterdam

De grachtengordel bestond ooit uit vijf grachten, de huidige Spuistraat was ooit de Nieuwezijds Achterburgal. Tegenwoordig wordt het gebied tussen de Amstel, Brouwersgracht, Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht aangeduid als de grachtengordel van Amsterdam.
De hoofdgrachten (Heren, Keizers en Prinsen) genieten in deze volgorde het meeste aanzien. De Singel valt er een beetje buiten en de Amstel en Browersgracht bevinden zich respectievelijk aan het zuiden en noorden van de hoofdgrachten.

Jordaan is geen centrum, zelfs geen grachtengordel

Grachtengordel AmsterdamHet Centrum van Amsterdam is veel groter dan de Jordaan maar zelfs de Heren- en Keizersgracht behoren niet tot de Jordaan, iets wat velen wel denken. De Westerkerk waarvan de toren door Jordaneze zangers zo vaak en met graagte bezongen wordt staat officieel niet in de Jordaan!

Veel panden aan de grachten zijn gebouwd door rijke ondernemers uit de Gouden Eeuw (17e.) en mede door de pracht en praal zeer in trek bij toeristen. Maar ook rijke Nederlanders en veel bekende buitenlanders kopen er graag een appartement of huis.

Boten toegestaan, mits...

Pleziervaartuigen mogen door de grachten varen maar je moet je wel netjes gedragen. De rondvaartboten hebben nooit voorrang, zij worden gezien als professionele vaarders die rekening moeten houden met onervaren schippers.
Je mag slechts stapvoets varen en je aan de borden houden. Je mag niet overal zomaar in varen, ook op het water gelden er verkeersregels.

Bootjes tot vier meter mag je in de gracht leggen maar niet mer vier naast elkaar en ze moeten voorzien zijn van een sticker van de Dienst Binnen Wateren. Als je die niet hebt wordt je boot zonder pardon afgevoerd.
De woonboten moeten voldoen aan stenge eisen. Amsterdam wil de wildgroei aan boten in Amsterdam, zowel binnen als buiten de grachtengordel terugdingen. De laatste jaren zie je dan ook steeds meer nette schepen. De diversiteit is enorm maar de krotten zijn verdwenen.

Woonboten in amsterdamWonen op het water is voor sommige idyllisch, voor anderen een noodzaak. Er zijn studentenboten waar alleen jongeren op wonen.

Evenementen en uitjes in Amsterdam

Mokum Evenementen de leukste uitjes voor particulier en bedrijf